Coş de cumpărături
Coşul tău este gol!
Magneti Ferita

Magneti Ferita

Magnetii ferita mai sunt cunoscuti si ca magneti ceramici sau magneti din ferita dura. Magnetii ferita sunt printre cei mai utilizati magneti permanenti la nivel mondial. Magnetii ferita au un pret scazut si se potrivesc perfect pentru volumele mari din ciclurile de productie.

Magnetii ferita ceramici pot avea in compozitie Strontiu (SrO.6Fe2O3) sau Bariu (BaO.6Fe2O3). Dintre cele doua tipuri, magnetii ferita din Strontiu sunt fabricati intr-o proportie mult mai mare datorita proprietatilor magnetice superioare.

Magnetii ferita au o performanta buna in ce priveste campul magnetic si forta insa aceasta performanta este dependenta de dimensiuni si nu o poate depasi pe cea a magnetilor neodim (NdFeB) sau samariu-cobalt (SmCo). Magnetii ferita sunt foarte populari in constructia motoarelor, generatoarelor, boxelor, constructiilor subacvatice insa pot fi intalniti in aproape toate ramurile industriale (ex: industria auto, senzori, utilaje, industria aerospatiala, industria militara, advertising, electrice, electronice, mediul academic, accesorii pentru mobila/casa, frigidere, separatoare magnetice, RMN-uri, etc). Magnetii ceramici au abilitatea excelenta de a izola curentul electric.

In prezent sunt 27 grade ale magnetilor ferita. Cele mai folosite sunt Y30, Y30H-1, Y35. O utilizare uzuala a magnetilor ferita Y30/Y35 este la realizarea separatoarelor magnetice pentru benzi transportatoare in timp ce Y30H-1 sunt mai potriviti pentru boxe sau, uneori, motoare.

Magnetii ferita pot fi fabricati in diferite forme si dimensiuni. Formele principale sunt blocuri, discuri, cilindri si inele. Pot fi posibile si alte forme insa costurile de fabricatie vor creste.

Nota: magnetii ferita (numiti si ferita dura) sunt magneti permanenti si nu au nicio legatura cu ferita magnetica moale (cea folosita la transformatoare). Termenul „dur” vine de la faptul ca magnetul ferita expus la un camp magnetic extern va retine magnetismul. Ferita moale (folosita in miezul transformatoarelor) este un alt material si nu retine magnetismul.

Temperatura de lucru minima si maxima

Temperatura de lucru maxima recomandata este +250°C. Temperatura de lucru minima recomandata este -60°C.  Aceste valori sunt informative - circuitul magnetic, forma magnetului si mediul vor influenta performanta magnetului diferit.

O caracteristica specifica magnetilor ferita este ca Forta coercitiva intrinseca (iHc) creste sau scade odata cu temperatura ceea ce se traduce printr-un beneficiu in cazul motoarelor electrice. La temperaturi ridicate, rezistenta la demagnetizare creste in magnetii ferita.

Toleranta dimensiunilor

+/−3%  sau +/−0.25mm sunt utilizate frecvent insa toleranta poate varia in functie de dimensiuni si forma magnetului.

Rezistenta la coroziune

Magnetii ferita rezista extraordinar de bine in aburi, medii umede sau chiar subacvatice – nu ruginesc. Deoarece fierul din compozitie se afla deja intr-o forma oxidata stabila, acesta nu mai poate oxida (rugini) atunci cand este scufundat in apa.

Acoperirea

Magnetii ferita nu au acoperire. Deoarece rezista foarte bine la coroziune, acesti magneti nu necesita acoperire decat in scopuri decorative.

Viziteaza magazinul MagnetiPuternici.ro pe ShopMania
Magneo Smart | Magneti Puternici © 2019