Glosar

Aici veti gasi explicati pe intelesul tuturor cei mai comuni termeni legati de magnetii neodim.

 

A | B | C | D | E | F | G | H | I| J | K | L | M | N | O | P | Q | R| S | T | U | V | W | X | Y | Z

Acoperire/placare
◢ magnetii neodim sunt placati pentru a fi protejati la coroziune. Aliajul neodim-fer-boron este sensibil la coroziune si de aceea magnetii neodim trebuie protejati de mediul exterior prin placare sau acoperire. Cei mai multi magneti neodim sunt placati cu un strat triplu nichel-cupru-nichel dar ei pot fi acoperiti cu diverse alte materiale, precum aur, argint, epoxy, cauciuc, plastic.

Anizotropie
◢ proprietate a unui material de a prezenta caracteristici fizice variate în funcție de direcția de măsurare și de observare. Un bun exemplu de material anizotrop este lemnul care, datorita fibrelor din care este format, are o rezistenta mai mare intr-o directie decat in alta. Din acest motiv, cand despicam lemne cu securea le asezam in picioare si nu culcate. Asemeni lemnului, magnetii neodim sunt si ei anizotropi. Unui magnet neodim ii este imprimata o directie a magnetizarii dinainte de a fi magnetizat.
Magnetii neodim sunt construiti cu o directie a magnetizarii preferata care nu poate fi schimbata ulterior. Aceste materiale sunt fabricate sub influenta campurilor magnetice puternice sau presate intr-un anumit mod si nu pot fi magnetizate decat pe axa preferata. Magnetii neodim si samarium-cobalt fabricati prin sinterizare sunt anizotropi. Mai multe detalii despre cum sunt facuti magnetii veti gasi in articolul nostru dedicat acestui subiect.


▲sus

 

CGS
◢ Sistemul de unități CGS este un sistem de unități de măsură bazat pe centimetru ca unitate de lungime, gram ca unitate de masă și secundă ca unitate de timp. Pentru a fi utilizat în electromagnetism, el a fost completat cu unități de măsură pentru mărimile sarcină electrică, curent electric, câmp electric și câmp magnetic. Corespunzător diferitelor definiții adoptate pentru aceste unități, au rezultat versiuni diferite ale sistemului de unități CGS în electromagnetism: sistemul de unități CGS electrostatic, sistemul de unități CGS electromagnetic, sistemul de unități Gauss și sistemul de unități Heaviside-Lorentz.
În aplicații domină astăzi sistemul internațional de unități (SI) bazat pe unitățile mecanice metru, kilogram, secundă, și completat cu unități de măsură pentru celelalte mărimi fizice fundamentale. În studiile teoretice continuă să fie folosite cu precădere sistemul Gauss și versiunea sa „raționalizată”, sistemul Heaviside-Lorentz.

Circuit magnetic
◢ consta in toate elementele, magnetice si non-magnetice, prin care trece fluxul magnetic in drumul de la polul nord la polul sud.

Circuit magnetic inchis
◢ un circuit magnetic este inchis atunci cand fluxul extern este retinut integral intr-un material cu permeabilitate mare.

Circuit magnetic deschis
◢ avem un circuit deschis atunci cand magnetul este singur, fara un material cu permeabilitate mare care sa preia fluxul extern.

Coercitivitate (bHc)
◢ forta demagnetizatoare necesara pentru a reduce la zero inductia magnetica a unui magnet saturat. Cu cat valoarea bHc este mai mare, cu atat este mai buna rezistenta magnetului la demagnetizare. Forta coercitiva se masoara in Oersteds (Oe).

Coercitivitate intrinseca (iHc)
◢ forta demagnetizatoare necesara pentru a demagnetiza permanent un magnet.


▲sus

 

Directia magnetizarii
◢ directia in care un magnet anizotrop este magnetizat pentru a obtine proprietati magnetice optime.

Domenii magnetice
◢ regiuni cu aceeasi orientare ce compun un magnet. Aceste domenii sunt rotite si manipulate de un camp magnetic extern. Intr-un material nemgnetizat domeniile nu sunt orientate si se anuleaza reciproc iar in aceste conditii nu exista camp magnetic extern.


▲sus

 

Electromagnet
◢ magnet format dintr-un solenoid cu miez de fier. Electromagnetul nu este un magnet permanent, el are camp magnetic doar atat timp cat curentul electric circula prin solenoid.


▲sus

 

Forta
◢ prin aceasta marime, inscrisa in dreptul fiecarui magnet in parte, intelegem forta necesara pentru a desprinde un magnet de pe o placa de otel folosind o forta perpendiculara pe suprafata. Valorile pot fi determinate teoretic sau experimental.

Forta demagnetizatoare
◢ o forta magnetizatoare opusa fortei initiale de magnetizare. Socul, vibratia sau temperatura pot fi de asemenea forte demagnetizatoare.


▲sus

 

Gauss
◢ unitate de masura a inductiei magnetice (B) in sistemul CGS si arata liniile fluxului magnetic per cm2. Unitatea de masura echivalenta in SI este Tesla (10 000 G = 1 T).

Gaussmetru
◢ aparat de masura a inductiei magnetice (B).

Gradul magnetizarii
◢ in general cu cat gradul unui magnet neodim este mai mare, cu atat magnetul va fi mai puternic. Gradul magnetizarii este in relatie directa cu forta de atractie. Magnetii neodim se gasesc in diverse grade de magnetizare, de la N35 pana la N52.


▲sus

 

Inductie magnetica (B)
◢ densitatea fluxului magnetic per unitate de masura.

Inductia reziduala (Brmax)
◢ inductia magnetica a unui corp feromagnetic pastrata de acesta dupa anularea campului de magnetizare exterior. Exprima valoarea maxima teoretica a densitatii fluxului magnetic pentru magnetul dat. Prin definitie, aceasta valoare se calculeaza pentru un contact perfect, ceea ce nu exista in realitate deci nu se gaseste in utilizarea practica a materialelor magnetice.

Izotropie
◢ proprietate a unui material de a prezenta aceleasi caracteristici fizice pe toate directiile. Un astfel de material poate fi magnetizat pe orice axa sau directie. Izotropia este proprietatea opusa anizotropiei.


▲sus

 

Magnet
◢ un magnet este un obiect facut din anumite materiale care creeaza un camp magnetic. Fiecare magnet are un pol nord si un pol sud. Prin conventie spunem ca liniile campului magnetic ies din polul Nord si intra in polul Sud al magnetului. Daca rupem un magnet in doua bucati, atunci fiecare bucata va avea propriul pol Nord si pol Sud. Indiferent in cate bucati minuscule vom sparge un magnet, fiecare bucata va avea in continuare doi poli.

Magnet permanent
◢ un magnet care isi pastreaza magnetismul dupa ce este campul magnetic extern este indepartat. Un magnet permanent este intotdeauna "pornit". Magnetii neodim sunt magneti permanenti.

Material feromagnetic
◢ material care este fie o sursa de flux magnetic, fie un conductor de flux magnetic. Majoritatea materialelor feromagnetice au in componenta fer, nichel sau cobalt. Aceste materiale au o permeabilitate cu mult mai mare decat 1.

Materiale paramagnetice
◢ materiale ce nu sunt atrase de campuri magnetice (lemn, plastic, aluminiu, etc). Aceste materiale au o permeabilitate usor mai mare decat 1.


▲sus

 

Pamanturi rare
◢ termen utilizat pentru a descrie materiale magnetice cu energie mare, precum NdFeB (neodim-fer -boron) sau SmCo (samariu-cobalt).

Pol magnetic
◢ zona unde sunt concentrate liniile fluxului magnetic.

Polul Nord
◢ polul nord al unui magnet este cel atras de polul nord al Pamantului. Acest pol magnetic care cauta nordul este notat cu N si, prin conventie general acceptata, liniile fluxului magnetic ies din polul nord si intra in polul sud.

Produs energetic maxim (BHmax)
◢ produsul energetic maxim al materialului magnetic in punctul in care puterea campului magnetic este maxima. Se masoara in MGOe (Mega Gauss Oersteds). Valoarea BHmax apare in gradul magnetizarii unui magnet neodim. De exemplu, daca un magnet are gradul N40, vom sti ca BHmax=40.


▲sus

 

Remanenta magnetica (Br)
◢ inductia magnetica ce ramane intr-un circuit magnetic inchis saturat dupa indepartarea campului de magnetizare extern.


▲sus

 

Saturare
◢ starea in care cresterea suplimentara a fortei magnetizatoare nu mai duce la cresterea inductiei magnetice in materialul magnetic.

Sinterizare
◢ un magnet fabricat prin sinterizare este compus dintr-o pudra compactata care este apoi supusa unui tratament termic in urma caruia se obtine densitatea si orientarea magnetica dorita. O metoda comuna in fabricarea magnetilor neodim.


▲sus

 

Temperatura maxima de lucru
◢ temperatura maxima la care magnetul poate fi expus continuu fara a-si pierde proprietatile sau fara a suferi modificari structurale.

Temperatura Curie (Tc)
◢ reprezinta temperatura de tranzitie la care magnetul isi pierde definitiv toate proprietatile magnetice. Tc nu este echivalenta cu temperatura maxima de lucru, aceasta din urma fiind de regula mult mai mica.


▲sus

 
Viziteaza magazinul MagnetiPuternici.ro pe ShopMania
Magneo Smart | Magneti Puternici © 2019