Intrebari frecvente

Intrebari generale despre magneti

Intrebari despre magnetii neodim

Intrebari despre magnetii oala

Intrebari despre placare/acoperire

 


 

Intrebari generale despre magneti

 

Exista cateva metode simple prin care se pot identifica polii Nord si Sud ai magnetilor neodim.

a.  Cel mai usor mod este prin utilizarea unui magnet deja marcat. Polul Nord al magnetului marcat va fi atras de polul Sud al magnetului nemarcat.

b.  Daca ai un compas la indemana, varful acului ce indica in mod normal Nordul va fi atras de polul Sud al magnetului neodim.

 

Nu, ambii poli sunt la fel de puternici.

 

Magnetii neodim sunt cei mai puternici magneti permanenti din lume.

 

Materialele feromagnetice sunt atrase puternic de o forta magnetica. Fierul (Fe), nichelul (Ni) si cobaltul (Co) sunt cele mai comune elemente disponibile. Otelul este feromagnetic deoarece este un aliaj in componenta caruia intra si fierul.

 

Campurile magnetice nu pot fi blocate ci doar redirectionate. Singurele materiale ce pot redirectiona campurile magnetice sunt materialele feromagnetice cum ar fi fierul (Fe), nichelul (Ni), cobaltul (Co) si otelul.

Pentru multe aplicatii ce implica magneti neodim mari, puternici, punctul mai mare de saturatie al otelului (cca 22.000 Gauss) face din acesta alegerea mai buna.

Pentru electronicele sensibile, unde forta campului magnetic este scazuta, exista materiale specializate ce au o performanta mai buna decat otelul. Cel mai cunoscut astfel de material este MuMetal, un aliaj din nichel si fier (aprox 77% nichel, 16% fier, 5% cupru si 2% crom sau molibden), insa exista multe astfel  de materiale derivate din permalloy cu proprietati magnetice similare: supermalloy, supermumetal, nilomag, sanbold, Molybdenum Permalloy, Ultraperm, M-1040, etc.

Subiectul este tratat pe larg in articolul "Blocarea campurilor magnetice".

 

Nu exista magneti cu un singur pol. Toti magnetii au cel putin doi poli.

 

Grosimea stratului de placare si imperfectiunile acestuia reduc forta de atractie a stivei in comparatie cu un singur magnet de aceleasi dimensiuni. Pierderea este insa foarte mica si va fi cu atat mai putin notabila cu cat va fi mai mare magnetul din care e formata stiva.

Astfel, daca un magnet nu este disponibl cu dimensiunile dorite atunci poate fi obtinut din combinarea mai multor magneti.

O stiva de magneti nu ar trebui sa fie mai inalta decat jumatate din diametrul unui singur magnet(D/2), proportii la care stiva atinge nivelul optim. In continuare, magnetii adaugati la stiva vor creste forta de atractie din ce in ce mai putin pana cand vor ajunge la o valoare maxima. Aceasta valoare nu va putea fi depasita indiferent cati magneti mai sunt adaugat.

 

Daca, de exemplu, avem un magnet disc cu diametrul D = 10 mm si inaltimea h = 1 mm, atunci nivelul optim al stivei va fi atins cu 5 magneti suprapusi.

 

   

Important: Forta dintre magnetul din varf si restul stivei poate fi mult mai mica decat forta dintre stiva si placa de otel. Astfel, sub presiune stiva se poate rupe de undeva de la mijloc, chiar daca forta de sustinere maxima nu a fost atinsa. Acesta este un dezavantaj al stivei de magneti in comparatie cu un singur magnet de aceleasi dimensiuni.

 

Deoarece fortele de atractie sunt testate in conditii de laborator, foarte probabil nu vei obtine aceeasi forta de atractie in conditiile lumii reale. Forta de atractie efectiva este redusa de contactul imperfect cu suprafata metalica, tragerea intr-o directie ce nu e perpendiculara pe suprafata metalica, atasarea magnetului de un metal prea subtire, suprafata metalica este vopsita sau invelita, etc.

 

Metoda traditionala de a observa campurile magnetice este prin apropierea unui magnet de o suprafata acoperita cu pilitura de fier. O alternativa poate fi folosirea ferofluidului, lichid ce contine particule feromagnetice foarte mici (10nm) si care reactioneaza puternic in prezenta campurilor magnetice.

 

Intrebari despre magnetii neodim

 

Magnetii neodim fac parte din familia magnetilor din „pamanturi rare”. Ei sunt numiti „pamant rar” deoarece neodimul este membru al elementelor „pamanturi rare” din tabelul periodic al elementelor. Magnetii neodim sunt cei mai puternici dintre magnetii din „pamanturi rare” si cei mai puternici din lume. Gasiti mai multe detalii in articolul "Cum se fac magnetii".

 

Magnetii neodim sunt facuti din neodim, fier si bor (mai sunt numiti si magneti NIB sau NdFeB). Daca raspunsul vi se pare insuficient, gasiti informatii suplimentare pe blog, in articolul "Cum se fac magnetii".

 

Gradul N se refera la puterea maxima cu care un material poate fi magnetizat. In general, cu cat e gradul mai mare cu atat este magnetul mai puternic insa si mai casant. Gasiti mai multe informatii pe pagina Grade magnetizare.

 

Materialul din neodim, fier si bor este foarte dur si casant, astfel prelucrarea poate fi cel putin dificila. Duritatea acestui material este mai mare decat duritatea burghielor si uneltelor comerciale, astfel incat aceste unelte se vor supraincalzi si se vor defecta la incercarea de a le folosi pe un material NdFeB. Uneltele cu diamant si cele abrazive sunt preferate pentru a modela materialul NdFeB.  Prelucrarea magnetilor neodim ar trebui facuta numai de profesionisti familiarizati cu riscurile si cu masurile de siguranta implicate. Caldura generata in timpul prelucrarii poate demagnetiza magnetul si il poate aprinde. Pulberea rezultata in urma prelucrarii este deasemenea foarte inflamabila.

 

Categoric nu. Caldura va demagnetiza magnetii neodim si ii va aprinde.

 

Da, magnetii neodim sunt sensibili la caldura. Daca un magnet este incalzit peste temperatura maxima operationala (80°C pentru gradele N standard) atunci va pierde o fractiune din forta de atractie. Daca magnetul este incalzit peste temperatura Curie (310°C pentru gradele N standard) atunci isi va pierde toate proprietatile magnetice.

 

Foarte putin. Magnetii neodim sunt magnetii permanenti cei mai puternici cunoscuti omului. Daca nu sunt supraincalziti sau deteriorati fizic, magnetii neodim isi vor pierde mai putin de 1% din forta de atractie in 10 ani – prea putin pentru a fi observat fara echipament de masurare foarte sensibil. Magnetii neodim nu isi pierd forta nici daca sunt tinuti in pozitie de atractie sau respingere cu alti magneti pentru perioade lungi de timp.

 

Nu, odata ce magnetul este complet magnetizat nu poate fi facut mai puternic.

 

Magnetii mici pot fi de obicei separati manual prin glisarea ultimului magnet din stiva. Magnetii mai mari pot fi separati de regula folosind marginea mesei. Pozitioneaza magnetii pe marginea mesei cu unul dintre ei dincolo de margine. Apoi, folosind greutatea corpului, tine magnetii pe masa si impinge in jos magnetul din afara mesei. Cu putina munca si exercitiu vei putea desparti magnetii prin glisare. Atentie sa nu se lipeasca inapoi imediat dupa separare.

 

Cea mai buna metoda de a curata magnetii este prin folosirea unei benzi adezive.

 

Intrebari despre magnetii oala

 

Pentru ca magnetii oala sunt conceputi exclusiv cu scopul de a sustine, de a fixa lucrurile intr-un loc. Daca aplicatia dumneavoastra necesita atractie la distanta atunci magnetul oala este inutil si ar trebui sa va orientati catre un magnet bloc/disc corespunzator.

 

Ceea ce ii face speciali este, ei bine, oala. Miezul magnetic este incastrat intr-o oala (carcasa) de otel. Aceasta oala protejeaza magnetul si este prevazuta cu gaura, filet interior sau exterior sau chiar carlig, insa poate cea mai importanta caracteristica este ca scurtcircuiteaza campul magnetic. Polii magnetici ai miezului sunt deviati astfel incat forta de atractie este concentrata pe partea in care magnetul este expus. Acest sistem permite magnetului oala sa sustina mai multa greutate decat daca magnetul nu ar fi fost incastrat in oala de otel.

Magnetii oala sunt asadar o inventie extraordinara si sunt ideali daca doriti, de exemplu, sa fixati sau sa agatati ceva de tavan insa in acelasi timp sunt absolut inutili daca doriti sa atrageti un obiect metalic de la distanta. Ei au fost creati exclusiv cu scopul de a fixa.

 

In cazul magnetilor simpli liniile campului magnet se misca liber prin aer. Ele inconjoara magnetul in toate directiile si pot atrage un obiect feromagnetic de la o distanta mai mare.

magnet in aer liber

Fierul este un mai bun conductor decat aerul, prin urmare liniile campului magnetic se vor misca mai usor prin fier decat prin aer.

magnet pe placa de fier

Carcasa de otel(aliaj feromagnetic) directioneaza campul magnetic, devenind astfel polul Sud al magnetului oala. Observati ca liniile campului magnetic nu se mai misca liber ci sunt concentrate intre polii N si S.

magnet oala in aer liber

Efectul este ca forta magnetica va fi concentrata la suprafata de contact, cautand cea mai mica distanta intre poli. In acelasi timp trebuie tinut cont ca distanta de la care un obiect de fier va fi atras nu va depasi cativa milimetri iar asta deoarece liniile campului magnetic nu vor acoperi o distanta mai mare.

 

Intrebari despre placare/acoperire

 

 

Magnetii neodim sunt compusi in principal din neodim, bor si fier. Daca magnetii neodim nu ar fi placati, fierul din material ar oxida foarte usor daca ar fi expus la umezeala. Chiar si umiditatea normala va rugini fierul in timp. Pentru a proteja fierul de umezeala, cei mai multi magneti neodim sunt placati sau inveliti.

 

Diferitele tipuri de invelis nu afecteaza forta magnetica sau performanta magnetului, cu exceptia invelisului din plastic sau cauciuc. Invelisul ales este dictat de preferinte sau de modul de utilizare.

 

Da, poti aplica orice vopsea destinata suprafetelor metalice. Frecarea suprafetei fine nichelate cu un smirghel poate imbunatati aderenta vopselei.

 

Aceste materiale nu slabesc forta de atractie ci volumul materialului magnetic este redus pentru a lasa loc invelisului, ceea ce reduce forta de atractie. Stratul de plastic sau cauciuc creaza spatiu intre magnet si suprafata metalica ce reduce deasemenea forta de atractie.

 

Viziteaza magazinul MagnetiPuternici.ro pe ShopMania
Magneo Smart | Magneti Puternici © 2019